S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » Dokumenti » D7.1.2: Specifikacija programskih komponent projekta

D7.1.2: Specifikacija programskih komponent projekta

Projekt in mejnik izročka: P7, M8

Povzetek

V dokumentu smo pripravili splošen pogled komponent kolaboracijskega sistema, ki bo podprt s storitvami namenjenimi zdravstvenemu vidiku uporabnika in drugih komponent, ki predstavljajo sistema e-Zdravje in e-Okolje. Predstavljena je arhitektura sistema, vanjo so umeščene nekatere najpomembnejše programske komponente. Poudarili smo, da aplikacije in orodja v sistemu e-Zdravja in e-Okolja med seboj niso nepovezani, saj si delijo infrastrukturo in platformo. Uporabljajo iste podatke in si delijo bazni model. Aplikacije in orodja si delijo tudi uporabnike sistema, mehanizme za varovanje prenosa, hranjenja podatkov, ter mehanizme za dostop do podatkov.

Kot uporabnike sistema e-Zdravja in e-Okolja smo identificirali sledeče: pacient-uporabnik, zdravnik, medicinski administrativni delavec, anonimizator, moderator, gost, nadzornik in upravljavec zdravstvenih procesov, skrbnik pacienta – sorodnik, administrator.

V nadaljevanju smo opisali splošne programske komponente, ki jih uporablja večje število orodij, storitev ali aplikacij. Nato smo natančno opisali vsa orodja in storitve: Orodje za samodejno opominjanje – "MediPomnik", Orodje za naročanje pri zdravnikih, Orodje za komunikacijo – "MojZdravnik", orodje za anonimizacijo podatkov, orodja za optimizacijo zdravstvenih problemov (klinične poti in optimizacija urnikov), izobraževalne vsebine in vizualizacije, interaktivni zemljevid s stopnjami onesnaženosti, aplikacijo Moja lekarna, aplikacijo Moje počutje ter storitve v oblaku (kalkulator ocene tveganja, vpliv vremena na zdravstveno stanje, meteorološki alarm, carbon print, najbližji zdravnik). Opisali smo tudi podporo sistemom za analizo: Carrot 2 – orodje za razvrščanje iskalnih rezultatov; ELKI – algoritmi za razvrščanje, upravljanje z indeksi podatkovnih baz ter detekcijo osamelcev; GATE – infrastrukturo za razvoj in uporabo programske opreme, ki procesira človeški jezik; RapidMiner – orodje za strojno učenje, podatkovno rudarjenje, besedilno rudarjenje, predikcijsko analizo. Vsako orodje ali storitev smo prikazali s pomočjo diagrama uporabe, liste funkcij in opisa podatkov, ki jih bo dana aplikacija uporabljala pri svojem delovanju.