S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » Dokumenti » D7.1.3: Povzetek javno dostopnih informacij zaključenih raziskovalnih projektov na temo e-zdravja

D7.1.3: Povzetek javno dostopnih informacij zaključenih raziskovalnih projektov na temo e-zdravja

Projekt in mejnik izročka: P7, M4

Povzetek

V dokumentu smo predstavili široko paleto raziskovalnih projektov in pregledali javno dostopne informacije v zvezi s tematiko e-zdravja in tematiko e-okolja. Sestavili smo spisek obstoječih (zaključenih) raziskovalnih projektov na temo e-zdravja in zdravja 2.0 in njihovih rezultatov, ter rezultatov projektov v katerih sodelujejo raziskovalci vključeni na projekt P7. Projekte smo razdelili na mednarodne in domače raziskovalne projekte. Največ projektov, na katerih sodelujejo raziskovalci projekta P7, je povezanih s tematiko samomorilnosti in duševnega zdravja; poleg tega pa so vključeni tudi na projektih spremljanja in vrednotenja financiranja zdravstvenih sistemov, na projektih, povezanih s tematiko zmanjševanja socialnih bremen zaradi zlorabe alkohola, izboljšanja delovnega okolja in zmanjševanja neupravičenega zaostajanja v šolah.

Opisani so tudi drugi najpomembnejši obstoječi (in zaključeni) projekti s področja e-zdravja. Projekti se osredotočajo na najrazličnejše specifične tematike: zdravstveno oskrbo, mobilnost strokovnjakov, orodja za analizo podatkov, elektronsko podporo zdravstvenim storitvam ipd.

V zvezi s tematiko e-okolja smo sestavili pregled obstoječih (zaključenih) raziskovalnih projektov sodelujočih organizacij s tega področja in njihovih rezultatov. Projekti so povezani predvsem s spremljanjem kakovosti/onesnaženosti zraka, nekateri pa tudi z logistiko in varnostjo.

Pregledali smo modele napovedi vremena in onesnaževanja v Sloveniji: disperzijski modeli in model Aladin; izvedene meritve in modeliranja (prašni delci, ozon) na specifičnih območjih v Sloveniji, vremenska napoved katedre za meteorologijo CO Vesolje idr.

Sestavili smo pregled potencialnih primernih orodij za podporo bazi znanj (e-učenje in semantično povezovanje podatkov). V okviru tega smo podrobneje predstavili naslednje projekte: E-ZNE vsebine; Ezdravstvo; zdravstvena.info …; tuje primere dobre prakse (e-LfH: e-Learning for Healthcare, Health-e-learning. com …); najboljše semantične spletne brskalnike (Hakia, SEnseBot, Bing, DeepDyve, Cognition).

Poročilo je zaokroženo s kratkim pregledom potencialnih primernih algoritmov, podatkovnih struktur in (matematičnih) modelov za podporo projektu P7.